Weetjes over de punkcultuur

be-a-punk-girl-klamotten-die-rocken-557x313-224251- De letterlijke vertaling van “punk” is schorem. De punkers lijken een vernieuwende stroming te zijn in de jaren ’70, maar dat is niet zo. Er zijn overduidelijk invloeden te zien in deze cultuur van het absurdisme en het dadaïsme.

- Niet alleen brachten de beginners in de punkmuziek een nieuw soort muziekgenre in de wereld, maar veranderde er op andere vlakken ook heel veel. Zo kwam er een geheel nieuwe modestijl. Echte punkers kleedden zich speciaal en apart. Veel mensen begonnen met het maken of verknippen van eigen kleding om zo tot een eigen stijl te komen. Kenmerken van deze kleding waren onder andere leren jasjes, afgeknipte spijkerjacks, zwarte shirts met badges voor een betere wereld, kleding met een motief van rode ruitjes, broeken met lichte vlekken door chloor, verknipte t-shirts en veiligheidsspelden door broeken en truien. Onder deze outfits werden vaak stevige stappers als Dr. Martens laarzen gedragen.

- Het haar is een belangrijk kenmerk van de rasechte punker. Je zal nooit iemand uit deze subcultuur gezien hebben met een saai kapsel. Voornamelijk verschillende kleurtjes waren helemaal hot: denk aan alle kleuren van de regenboog. Het kapsel had vaak geen duidelijk model, maar liep uiteen van lokken, getoupeerd haar, hanenkammen en delen afgeschoren haar. Iets later in de jaren ’70 werden geblondeerde coupes hip. Het liefst met zoveel mogelijk uitgroei en een zo karig mogelijke afwerking.

- Met de komst van de punkcultuur is er ook een duidelijke verandering zichtbaar op sociaal vlak. Waar mensen in de hippietijd van de jaren ’60 voornamelijk alles samen wilden delen en alles samen wilden doen, streden punkers voornamelijk voor individualisme, vrijheid en autonomie. De algehele cultuur en muziek bracht hen natuurlijk samen, maar een echte punker kwam in eerste instantie op voor zijn of haar eigen rechten en niet voor die van een ander.