Punktentoonstelling Utrecht

gosave the queenHet Centraal Museum in Utrecht stond vorig jaar mei in het teken van een punktentoonstelling, genaamd “God Save The Queen”, gebaseerd op de gelijknamige plaat van The Sex Pistols. De tentoonstelling ging over de periode 1977-1984, een tijd waarin werkloosheid heerste en waarin jongeren opkwamen voor hun rechten. In de tentoonstelling waren onder andere werken te zien van Keith Haring en Walter Dahn.

Nederland staat centraal in de voorstelling, maar ons land wordt automatisch gekoppeld met andere landen zoals Engeland, waar de stroming is ontstaan. Om te kijken naar de wortels van de punkcultuur moet er dus een stapje verder gekeken worden dan ons land. In de voorstelling komen naast de standaard bekende punkuitingen zoals muziek en kunst ook andere aspecten van deze tijd naar voren, zoals de Koude Oorlog, de werkloosheid, het huizentekort, protest en kraakbewegingen.

De tentoonstelling was een razend succes, alhoewel niet iedereen het idee had terug te gaan in de tijd. Veel mensen hadden meer het idee dat ze bij een echte kunsttentoonstelling waren, gezien de hoeveelheid van de schilderijen. Andere bezoekers hadden weer andere meningen, bekijk ze hier.

Reacties zijn gesloten.